• Hoe kom je de zomervakantie door?

  De zomervakantie is al begonnen! Als jeugdige heb je een zwaar (corona) jaar voor de boeg gehad en het is nu even tijd om lekker te ontspannen! Dit heb je verdiend.

  De zomervakantie ziet er natuurlijk voor iedereen anders uit. Misschien ga je met je ouders op vakantie of ga je de zomervakantie heel hard werken bij je bijbaan. Het kan ook zijn dat je het liefst de hele vakantie buiten bent met je vrienden. Waar het sowieso op neerkomt: je hebt geen huiswerk, zeurende leerkrachten en nog beter: geen toetsen!

  Maar wat moet je dan eigenlijk doen met al die vrije tijd? Wij van SO trainingsbureau geven jou 5 tips die jou kunnen helpen de zomervakantie door te komen.

   

  Tip 1: Maak nieuwe vrienden

  Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft, in de zomervakantie is het moment om nieuwe vrienden te maken. Stap uit je comfort zone en stap eens een keertje op dat nieuwe buurmeisje af, spreek met je collega af om samen naar het strand te gaan of ga naar het voetbalveldje in de buurt om nieuwe mensen te leren kennen.

  Tip 2: Ga voor een nieuwe hobby

  Heb je altijd al willen leren koken? Maak dan een afspraak met je ouders dat jij één keer in de week voor ze gaat koken. Maar je kunt ook met een groepje vrienden (bord)spellen spelen.

  Wat ook een leuk idee kan zijn, is om een proefles te volgen bij een bepaalde sport. In de zomervakantie is het namelijk het ideale moment om in alle rust nieuwe ervaringen en sporten uit te proberen. Ook als het toch niet leuk is, kan je die ervaring ook weer in je zak steken!

  Tip 3: Zoek een baantje

  Voor de pubers onder ons is het zoeken van een bijbaantje in de zomervakantie het ideale moment om nieuwe ervaringen op te doen. Mogelijk is het werken in de winkel of de supermarkt niet je droombaan, maar van alles wat je doet, kun je wel iets leren. Daarnaast kun je er ook geld mee verdienen om er vervolgens leuke dingen mee te doen in de zomervakantie!

  Tip 4: Quality time

  Misschien had je de afgelopen tijd vaak ruzie met je moeder of was je kleine zusje/broertje niet om uit te staan. Het kan ook zijn dat je je oom/tante bijvoorbeeld al heel lang niet gezien hebt of die ene vriend(in) die niet in de buurt woont. In de zomervakantie kun je juist even een fijn momentje met hen plannen. Ga daarom samen met je broertje/zusje knutselen of vraag aan je ouders of jullie gezamenlijk een gezellig dagje weg kunnen. Deze momenten zijn goud waard en laten je inzien dat tijd samen doorbrengen echt belangrijk is.

  Top 5: Echt ontspannen

  Naast dat je een hele hoop kunt doen in de zomervakantie, is het ook belangrijk om echt te ontspannen. Veel jeugdigen vinden dat tegenwoordig moeilijk, omdat je altijd en overal je smartphone of tablet tot je beschikking hebt (en nee dat is niet perse ontspannend en kan ook zorgen voor teveel prikkels). Probeer daarom je smartphone of tablet eens voor een dag weg te leggen. Ja, ook je games tellen mee. Pak daarom eens een boek, help je ouders in de tuin of doe een mindfulness opdracht op het balkon. Ontspannen gaat niet alleen over rustig zitten, maar letterlijk je lichaam ontspannen. Hiervoor moet je wel in contact staan met wat je voelt in je lichaam. Probeer daarom eens heel goed naar je lichaam te luisteren en echt een pauze in te lassen om daar de tijd voor te nemen. Natuurlijk kun je daaromheen ook lekker gamen met vrienden, maar alles draait om balans.

   

  Mocht je het toch moeilijk vinden om bijvoorbeeld te kunnen ontspannen of nieuwe vrienden te maken? Dan zijn wij er (ook in de (zomer)vakantie) voor jou. Neem vrijblijvend contact op met

  Sabina bos: 06-15600122 of via info@sotrainingsbureau.nl