• Eenzaamheid bij jongeren kan leiden tot somberheid en depressie

  Met de komst van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden is ook de eenzaamheid (het alleen voelen) onder jongeren toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van de GGD onder 4173 jongeren. Door de “intelligente” lockdown zaten de meeste jongeren voornamelijk thuis en hadden hierdoor vanzelfsprekend minder sociale contacten. Nu de maatregelen weer strenger zijn geworden brengt dit een hoop onzekerheid mee voor het dagelijks leven van jongeren. Voor jongeren die moeite hebben met het contact aangaan met anderen is dit een extra moeilijke tijd. Waar je voorheen mensen ontmoette op een feestje, op school of bij de sportclub is dit een stuk lastiger geworden. Daarnaast zullen jongeren ook via social media met elkaar gaan vergelijken waardoor het gevoel van eenzaamheid versterkt kan worden. Mensen hebben weinig om naar uit te kijken, en laat dat nou net een belangrijk element zijn om je goed te voelen. Elke jongeren gaat hier op een andere manier mee om.

  Eenzaamheid onder jongeren is niet alleen een probleem van nu maar het probleem wordt wel versterkt. Sommige jongeren zullen sneller eenzaamheid ervaren. Dit kunnen jongeren zijn die weinig toegang hebben tot sociaal contact (door bijvoorbeeld een fysieke beperking), jongeren die het moeilijk vinden om contact aan te gaan en te onderhouden en jongeren die de wereld om hen heen negatiever bekijken (waardoor zij bijvoorbeeld snel denken dat anderen niet met hem/haar willen praten). Wanneer eenzaamheid een langere tijd aanhoudt kan dit leiden tot somberheid en zelfs depressie. Daarom is het zo belangrijk om te praten over de gevoelens die je ervaart zodat ze niet erger worden.

  SO! Tip
  Een eerste tip van SO! Trainingsbureau is om over je gevoelens te praten. Bedenk bij welke persoon jij je vertrouwd voelt en probeer uit te leggen wat je voelt. Je zou het bijvoorbeeld ook kunnen vragen aan de ander of hij/zij dit herkent: “Heb jij wel eens het gevoel dat anderen heel makkelijk vrienden maken en jij niet?”. Wij kunnen ons goed voorstellen dat dit spannend is maar je zult merken dat het heel erg oplucht als je erover hebt gepraat. De ander kan meedenken in een oplossing, maar dat hoeft niet. Soms is het al fijn dat iemand naar je luistert en je gevoel erkent.

  Natuurlijk hebben wij nog veel meer tips en tools om je te ondersteunen. Bij SO! Trainingsbureau bieden we expertise op het gebied van sociale vaardigheden en omgaan met negatieve gedachten. Wij ondersteunen jou stap voor stap om je fijner te voelen en contact aan te gaan. Daarnaast zijn wij er ons van bewust dat deze periode extra lastig kan zijn. We zijn er voor je!

  Wil jij ook graag aan je eigen leerdoelen werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
  Contactgegevens: Sabina Bos op 06-15600122 of via info@sotrainingsbureau.nl

   

   

   

   

  Bronnen:
  https://www.ggdnog.nl/media/1659/infographic-coronapeiling-jeugd-ggd-nog_def.pdf
  https://www.eenzamejongeren.com/jongeren/eenzaamheid/