• Hoe ga je als ouder om met december drukte?

  December is een gezellige maand vol met feestdagen, diners, cadeaus en familiebezoekjes. Kinderen kunnen meer gespannen en vermoeid zijn. SO! Trainingsbureau staat ook in deze maand klaar voor kinderen en ouders. In deze blog delen wij onze tips om relaxed deze tijd door te gaan.

  Nieuwe situaties
  Allereerst vinden veel kinderen de feestdagen eng. Rond Sinterklaas kunnen zij zorgen hebben over de cadeautjes die ze krijgen of over het feest op school. Het is logisch dat een kind moet wennen aan deze nieuwe situaties en ook de verandering in structuur op school en thuis.

  • Zorg zoveel mogelijk voor een vaste dagindeling door dezelfde bedtijden aan te houden en te zorgen voor voldoende slaap.
  • Bereid de nieuwe situatie samen met je kind voor. Bespreek bijvoorbeeld waar jullie heen gaan en wat er wordt verwacht. Je kan ook al voor bespreken wat je kind kan doen wanneer hij/zij het heel spannend vindt of als het niet goed gaat (naar juf gaan, een knuffel meegeven, een rustig plekje opzoeken).

  Bij SO! Trainingsbureau leren kinderen omgaan met spanning omtrent nieuwe situaties zodat zij deze zelfverzekerd aankunnen. Ook leren zij wat ze kunnen doen wanneer spanning oploopt.

  Sociale situaties
  Hoewel we dit jaar waarschijnlijk met een kleinere groep de feestdagen vieren, is het voor kinderen soms moeilijk om zich aan te passen aan een andere situatie die anders is dan zij gewend zijn.

  • Laat je kind op zijn/haar eigen tempo wennen. Forceer hem/haar niet om met anderen een praatje te maken, dat komt vanzelf.
  • Soms kosten sociale situaties veel energie voor een kind. Het kan helpen als hij/zij zich even kan “opladen” door te gaan kleuren, lezen of spelen.

   Bij SO! Trainingsbureau leren kinderen een praatje te maken, maar ook hulp vragen op het moment dat iets spannend is. Een kind zal hierdoor lekkerder in zijn/haar vel komen te zitten en ook sneller aangeven wat er speelt

  Zorg goed voor jezelf
  Als ouder kun je het ook erg druk hebben in december en dat voelen veel kinderen. Probeer daarom ook goed voor jezelf te zorgen zodat je er kunt zijn voor je kind. En vergeet vooral niet te genieten door echt even samen te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld iets lekkers bakken, spelletjes doen of samen een wandeling doen.

  Wil je weten hoe kinderen een traject bij ons hebben ervaren? Lees dan één van onze blogs over een van de afgeronde trajecten! Wil je als ouder meer tips ? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
  Contactgegevens: Sabina Bos op 06-15600122 of via info@sotrainingsbureau.nl