• Hoe stimuleer ik de zelfredzaamheid van mijn kind?

  Zelfredzaamheid is het vermogen om jezelf te kunnen redden. Zelfredzaamheid wordt vergroot naarmate een kind ouder wordt door  de situaties die hij/zij meemaakt. Maar  dit is ook door ouders te  stimuleren. Dit  zal het vertrouwen en zelfbeeld van het kind ook laten groeien. 

  Ook bij SO! Trainingsbureau oefenen we zo dat kinderen het geleerde zelfstandig kunnen toepassen in de praktijk, of hier hulp bij kunnen vragen. Als ouders of docent  sta je namelijk niet altijd naast het kind om direct te kunnen helpen. 

  Een voorbeeld waarbij we de stappen van zelfredzaamheid meenemen:

  1. Voordoen
  Bijvoorbeeld: Yasmin vindt het spannend om nee te zeggen wanneer een klasgenootje vraagt of ze wilt spelen. Laat zien hoe jij dit als ouder zou zeggen. "Ik heb vandaag niet zoveel zin om te spelen, wil je morgen afspreken?" 

  2. Samen doen
  Oefen het samen door het na te zeggen of te oefenen in een rollenspel.

  3. Alleen laten proberen (fouten maken is leren!)
  Je kunt het ook in een makkelijke setting eerst proberen. Bijvoorbeeld door andere vragen te stellen waar zij antwoord op kan geven. 

  4. Zelf doen
  Beloon je kind op het proces, bijvoorbeeld: "Wat knap dat je nee hebt gezegd, ik weet dat je dit heel spannend vond. Wanneer je kind zijn prestatie hoort beschrijven door jou zal hij ook zichzelf gaan prijzen. 

  5. Hulp vragen als het niet lukt
  Oefen samen met je kind wat hij/zij kan doen wanneer het niet lukt om het zelf te doen. 

  Wij bieden hulp op maat aan,  ook voor ouders. Daar gaan we dieper in op de stappen die er in de blog beschreven zijn.
  Wil je weten hoe kinderen een traject bij ons hebben ervaren? Lees  dan één van onze blogs overeen van de  afgeronde trajecten! Wil je als ouder meer tips? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

  Contactgegevens: Sabina Bos op 06-15600122  of via info@sotrainingsbureau.nl