• SO! Kom je zonder stress de vakantie door!

  Vraag:

  Een ouder benoemde dat ze van de vakantieperiode soms best veel stress kan ervaren. De kinderen lijken dan vaker ruzie te hebben en zich vaak te vervelen. De oudervraag luidt dus: Hoe kan ik zonder stress de vakantieperiode doorkomen en zelf ook van de vakantie genieten?

  Advies:

  Het helpt om de vakantie te structuren. Op die manier zijn de vakantiedagen voor kinderen voorspelbaar en wordt gedrag makkelijker te sturen.

  Vakantieplanning

  Begin bijvoorbeeld met een vakantieplanning. Pak wat knutselspullen en teken op een groot blad een week/maand planning. Neem samen met je kind door, wat er allemaal op de vakantie planning moet staan. Als je als ouder aan het werk bent in de zomervakantie kun je de dagen markeren dat je weg bent. Schijft er dan ook bij wie er dan komt oppassen of hoe laat je ongeveer weer terug bent.

  Markeren

  Markeer de dagen dat jullie samen iets leuks gaan doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je naar het zwembad of het strand gaat of een water gevecht houdt. Je kunt ook gaan picknicken in het park, logeren of samen gaan koken. Het is goed om er ook bij te zeggen dat activiteiten kunnen veranderen vanwege het weer.

  Als jullie op vakantie gaan, markeer dan de vakantiedagen. Schrijf bijvoorbeeld op vanaf welke dag je weggaat. Beschrijf vanaf welke dag de kinderen eventueel hun tas/speelgoed/slaapspullen moeten inpakken. Je kind weet dan dat hij/zij die dag even niet kan buiten spelen, maar mee moet helpen.

  Dagritme

  Houd een van dagritme aan. Bespreek met je kinderen dat ze niet de hele dag in hun pyjama mogen lopen (behalve op pyjama dagen natuurlijk 😉). Kies een tijd waarvoor ze gedoucht en aangekleed moeten zijn. Als dit gebeurt, kunnen zij daarna buitenspelen. Houd vaste ontbijt, lunch en diner tijden aan. Het is belangrijk om ook in de vakantie een vaste bedtijd aan te houden. Natuurlijk kun je door de vakantie hier flexibeler mee om gaan, maar bespreek dit met je kind en geef hem/haar uitleg waarom dit besluit is genomen.

  Verveling

  Maak samen met je kind een ‘’ik-verveel-mij-lijst’’. Schrijf daarop activiteiten die je kind kan doen als hij of zij zich verveelt. Dit doe je zodat het niet de hele tijd rondloopt met de vraag wat hij/zij kan gaan doen. Het is hierbij belangrijk dat je je kind ook gaat helpen bij het maken van deze lijst zodat er activiteiten opstaan die hij/zij leuk vindt. Voor tips: kijk eens bij de blog: 50 extra gratis tips ‘’ wat te doen thuis’’ voor inspiratie.

  Veel succes 😊